31. 10. 2015

Korben Dallas a Zrní dvakrát za noc


Október bol v Prešove bohatý na množstvo koncertov, ako napríklad Katarzia, Monikino Kino, Billy Barman, Puding pani Elvisovej, Čisté tvary, Bad Karma Boy, Jana Kirschner, No Brake, The Blessed Beats...naozaj si bolo z čoho vybrať.

Posledný októbrový piatok bol vyhradený pre česko – slovenské spojenie kapiel Zrní a Korben Dallas na spoločnom turné po Slovensku. Koncert sa odohral v Bábkovom divadle Babadlo, no večer predtým bol ohlásený pre vysoký záujem ďalší koncert na Hlavnej ulici, v Christianii.

(zdroj:facebook)

České zoskupenie pochádzajúce z Kladna nebolo v Prešove prvýkrát, v marci vystupovali v Prešove v rámci turné Následuj kojota, na ktorom prezentovali svoj najnovší, v poradí už 4. album. Kapela začala hrať krátko po oficiálnom začiatku, čo bolo pre mňa osobne veľkým prekvapením aj plusom. Verím, že ľudia, ktorí túto kapelu nepoznali ani nepočuli od nich nijakú pieseň, mohli byť trošku nezaujatí, keďže ide o kapelu s komornejším, do vlastnej hudby ponoreným vystupovaním. Mne sa však Zrní, ktorých som naživo počula prvýkrát, veľmi páčili. Spôsob, ako husle hrajú prím v skladbách, ktoré postupne gradujú, pôsobí  na mňa veľmi príjemne. 

 

Spevák Zrní je trošku týpek, o čom svedčí jeho chodenie naboso po pódiu alebo, aktuálne z včerajšieho koncertu, prídavok do všetkých skladieb v podobe hre na píšťalku.  Poznala som jedine piesne z albumu Soundtrack ke konci světa ako Rychta, Hýkal, Dva, ale celkovo som mala z ich vystúpenia pocit harmónie v sebe. 


Korben Dallas. Tak túto kapelu môj skromný nehudobnícky vkus miluje. Sú, podľa môjho názoru, jednou z najkvalitnejších nových slovenských kapiel, aj keď zoskupenie o počte troch mužov nie je práve najmladšie. Ja osobne som túto kapelu videla už veľakrát – na minuloročnej Pohode aj tohtoročnej a aj na minuloročnom Grape. Ich vystúpenia však stále stoja za to. 


Keďže ide o pánov, ktorí hudbu majú v krvi a hru na nástroje ovládajú, nerobilo im žiaden problém, ako sa vyjadril Juraj Benetin, spevák kapely, urobiť cover verziu vlastnej pesničky Sen, ktorú spievajú s Anetou Langerovou a so sprievodom orchestra. Rovnako pozmenili duet s Janou Kirschner Spolu.  Koncert bol riadnou dávkou poriadnej rockovej hudby, ako povedal moj koncertný partner Lukáš, išlo o „riadnu nakladačku“.




Mesto Prešov má kapela obzlášť rada, ako prezradil Benetin, keďže pochádzajú z ¼ z Prešova. Ľubo Petruška, Prešovčan, s nimi hráva ako druhý gitarista.  Na jeho podnet kapela v Prešove vždy musí zahrať skladbu Zlatý jeleň , a ani teraz tomu nebolo inak. Klasicky zaznela najznámejšia skladba Otec, Beh, Spovede...a tak ďalej.

                                     

                                          


Neviem, aká je kapacita Babadla, ale mne osobne prišiel celý koncert veľmi komorný, priateľský, pritom nemal barový nádych. Ľudia sa netlačili, každý si našiel svoje miesto a aj videl. Ako jediné mínus by možno niekto videl cestu naspat do mesta napeši, nám to ale padlo vhod sa prevetrať. Kapela začala v Christianii hrať o pol tretej ráno, tak tá to asi mala predsa len ťažšie, ako ja. 




Pre © Televíziu Mediálka s láskou vyrobili Edita Hilgartová & Lukáš Fabian