27. 10. 2014

Prešovské kaviarne #2: Nico Caffé

Po letnej prestávke poďme ďalej, alebo radšej poďme bližšie. Z extrému do extrému. Ak bol pre vás výlet do Dublin Cafe priďaleký, prejdime spoločne len pár krokov cez cestu od univerzitnej budovy a prehľadajme, čo ponúka kaviareň a bistro Nico Caffé.


LOKALITA * 10/10

Ako často má študent chuť na kávu? V skutočnosti nie až tak často, lenže nemá chuť sa neustále ponevierať po škole a káva je dokonca skvelým prostriedkom vytvárania, či utužovania vysokoškolského spoločenstva (z lat. universitas = spoločenstvo!). V jednej šálke čierneho zlata sa neraz môže objaviť spolužiak, kamarát, životný partner.

Ideálne, ak na kávu dokážeme doslova „skočiť“. Bol by to aj tak poriadny skok, ale v tomto bode je kaviareň Nico neprekonateľná. Po prechode vstupnými dverami budovy Filozofickej fakulty to do kaviarne trvá ani nie minútu. Skvelú kávu nájdete na druhej strane cesty naproti budove Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity.

Kaviareň využila skvelú pozíciu v blízkosti študentov, pravidelných kávopičov, ako nás na svojej Facebookovej stránke extravagantne nazýva samotné Nico Caffé.

DIZAJN * 10/10

V dizajne sa ľudia v zákulisí kaviarne vybúrili. V tom najlepšom zmysle slova. Dizajn je jednotný, konštantný s typickými prvkami, ktoré sa aplikovali na všetko od menu až po obrazy na stenách s kávovými heslami.

Dominantným princípom vizuálnej stránky kaviarne je čierno-biela (existuje snáď lepšia farebná kombinácia, ako symbol kaviarne?) kreslená grafika. Pekným gestom je, že vašu obľúbenú kaviareň môžete reprezentovať dokonca aj malým odznakom, ktorý vás upúta pri pokladni.


Graficky jednotná úprava je najsilnejším prvkom dizajnu Nico Caffé. Vytvára celistvosť kaviarne a v konečnom dôsledku pôsobí ako dôsledne premyslený tematický plán. Na tomto mieste je vhodné spomenúť aj výraz personálu. Rovnošata je už dnes zaužívaná v každej priemernej kaviarni (a nielen tam), ale rovnošata s logom kaviarne a inovatívny módny trend v podobe dreveného motýlika na krku je jedinečnosť, ktorá je smiešne dokonalým detailom.

Miestnosť má jednoduchý tvar. Pozornosť si zaslúži aj využitý priestor v podobe umelo vytvoreného poschodia. Kaviareň má komorné priestory, veľmi často zaplnené do posledného miesta, ale o pocit dostatočnej veľkosti sa postará vysoký strop.


Oproti vchodu sa nachádza z každej strany dobre viditeľný bar. Je skutočne mohutný a pragmatický. Základnú ponuku kávy, raňajkového menu, alebo pív je možné nájsť nad barom na tabuli.

Dizajn v Nico Caffé v sebe spája moderné prvky a vintage štýl. Vykresľuje atmosféru ideálnu pre študentov, ktorých tam je najviac. Jediným nedokonalým prvkom sú vchodové dvere, ktoré pôsobia veľmi staro a jednoducho do celku nezapadajú. Táto drobná chybička ale nedokáže ukradnúť kaviarni Nico Caffé plný počet bodov za premyslenú mozaiku detailov.


PERSONÁL * 9/10

Nico Caffé ťaží zo skúsenosti Viktora Štefančíka, známeho baristu nielen v Prešove. Tvorí spolu so spomínaným Martinom Hudákom z Dublin Cafe významnú elitu baristov na Slovensku. Viktor je známy aj svojou impozantnou kávovou limonádou, ktorú vám veľmi rád pripraví aj v kaviarni.

Kaviareň nie je len o jednom človeku. Nico predstavuje celý tím zamestnancov, ktorí zosobňujú prototyp človeka, čo pracuje s kávou a je tu pre ľudí. Nechýba im úsmev, milý a príjemný prístup a ochota pomôcť s výberom nápoja. Profesionalita tkvie aj v takej maličkosti, ako je excelentná pamäť na pravidelné tváre zákazníkov. Stačí jediný pohľad a váš obľúbený nápoj sa už nesie, ani ste nemuseli prehovoriť. Jediným mínusom personálu je absencia vedomia o káve, spôsobe prípravy a iných detailoch. V tejto kaviarni sa zastavia aj ľudia, ktorý vedia, že „presso“, ani „piccolo“ v skutočnosti neexistuje a chceli by vedieť, z akej plantáže pochádza tá ktorá káva, či bola spracovaná suchou alebo mokrou metódou... Bolo by to ideálne spestrenie pitia kávy, ak by popri ňom existovala aj nejaká konkrétna realizácia „coffe academy“.

Odhliadnuc od spomenutej chybičky krásy (v kaviarni na tejto úrovni vynára automaticky) je Nico Caffé o príjemnom prostredí, ktoré má na svedomí personál. Aj ten neviditeľný tím ľudí, ktorý celú kaviareň riadi je vhodné prirovnať k načúvajúcemu uchu. Veď malé ohlasy ihneď spôsobili dodatočné namontovanie elektrického pripojenia pre notebooky, či mobilné telefóny, možno sa návštevníci dočkajú i platby kartou. A to sme vám ešte nepredstavili ich pohyblivú kaviareň!


BAROVÉ MENU * 10/10

Nájdeme tu Coldbrew Coffe (kávu „na žimno“), všetky známe podoby espressa, Chai Latté, ale aj alternatívne metódy prípravy kávy, napríklad v podobe aeropressu, nápojov Fentimans, pivné špeciály Mikeller a iné známe i neznáme nápoje.


Svoje miesto by si možno našla aj taká Irish Coffe, ešte viac druhov pivných nápojov, alebo pravidelné ozvláštnenie nápojov niečím špeciálnym a výnimočným práve pre Nico Caffé.

Nico, to je káva, panini a veci, o ktorých ste ani nepočuli. Tieto tri kolieska fungujú bez chybičky. Ak na kávu, tak určite do Nico. Dokonca vám ponúknu aj kávu pražiarní z rôznych kútov sveta.

CELKOVÝ DOJEM * 10/10

Ak bol Dublin Cafe zosobnením prívlastku Prešova, ako mesta kávy, tak Nico toto tvrdenie podčiarkuje. Nico Caffé školí všetkých pesimistov, ktorí sa boja začať podnikať s kávou, pretože majú pocit, že už nie je možné prísť s niečím novým a uspieť.

Novinky, s ktorými táto kaviareň prichádza sú natoľko zaujímavé, že prilákajú pozornosť aj nezainteresovaných okoloidúcich, ktorí obyčajne nedajú dopustiť na obrovské hrnčeky so zalievanou kávou v domácich podmienkach. Najzaujímavejším nováčikom je pohyblivá kaviareň, malé čierne autíčko s tromi kolesami, ktoré premáva po prešovských uliciach a akciách a ponúka kávu. Jednoduchý a účinný nápad, ktorý prináša do Prešova kúsok talianskej kávovej kultúry.


„Kaviareň vysokoškolákov“ by si mohla podať ruku s košickým podnikom Kubbo Select. Tak, ako Kubbo Select nie je jednostranné, ani Nico nie je len o káve. Je o chuti, o jej rozmanitosti, o nových skúsenostiach. Vďaka všetkým týmto znakom si kaviareň vybudovala silnú a vernú komunitu, pre ktorú je Ni17Co11 nová, nenahraditeľná droga.

Pre © Televíziu Mediálka s láskou napísal Pavol Kušnír

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pomôžte nám rozšíriť hodnotu príspevku a slobodne vyjadrite svoj názor v diskusii :-)