1. 5. 2014

Prešovské kaviarne #1: Dublin Cafe

Každému študentovi univerzity v čase medzi prednáškami a seminármi preblesne hlavou hneď niekoľko otázok za minútu. Vrátiť sa na internát? Posedieť v školskom bufete? Dať si obed? Tieto otázky sa väčšinou riešia skupinovo a častou zhodou je vyraziť niekam na kávu. Samozrejme, ojedinele je to možno čaj, drink, alebo vychladená dvanástka v teplejších dňoch. Bary, puby a kaviarne sa tak stali miestom oddychu nielen počas trápenia sa v skúškovom období, ale aj počas bežného študentského dňa.

Čas a peniaze. Večný problém mnohých študentov. Redakcia Televízie Mediálka sa rozhodla ušetriť drahocenný študentský čas. Počnúc touto premiérou sa budeme pravidelne túlať po okolí Prešova a prinášať vám, cteným čitateľom, recenzie kaviarní. Nebudete už viac potrebovať hľadať to dobré, lacné, blízke, ani pekné. Nájdeme to za vás!

Začíname jednou z najznámejších kaviarní v Prešove, a nielen v Prešove. Centrum mesta je trochu „od ruky“, ale naša recenzia vás možno presvedčí o tom, že niekedy sa oplatí vyraziť hlbšie do stredu mesta.


LOKALIZÁCIA * 9/10

Dublin Cafe sa nachádza v centre mesta, na okraji pešej zóny. Najistejším spôsobom, ako sa tam dostať je skopírovať Hlavná 103 a „hodiť“ to do Googlu. Do Dublin Cafe sa dá dostať ešte jedným spôsobom – z Jarkovej ulice, paralelnej ulice s Hlavnou. Nech už sa do blízkosti tejto kaviarne dostanete akokoľvek, možno ju budete musieť chvíľu pohľadať. „Írska metropola“ je ukrytá v jednej z mnohých úzkych uličiek medzi budovami na Hlavnej ulici. Pomocnú ruku by (okrem okoloidúcich) mohol ponúknuť reklamný pútač nad hlavou so značkou Írskeho piva GUINNESS.

Niet lepšej lokality, ako je centrum mesta. Čiastočnú hru na schovávačku by sme mohli tejto kaviarni odpustiť. Platí predsa: kto hľadá, nájde. Dobrú kávu si môžete vychutnať spolu s krátkou prechádzkou v centre mesta.

DIZAJN * 10/10

Káva chutí, ak je kvalitná, ale piť ju v nepeknom prostredí znamená určitú disharmóniu. Hneď pred vchodom do kaviarne si všimnete jednoduchý ratanový nábytok, ktorý tvorí akúsi malú terasu. Jednoduché a účinné rozšírenie kapacity do exteriéru. V chladnejších dňoch, počas jari alebo jesene vás kolektív Dublin Cafe zásobí (spolu s teplými nápojmi) dekami.

Vizuál budovy je na prvý pohľad jednoduchý. Presne taký, aký by mal byť. Malá kaviareň v slohu írskej dogmy, v tematickom „vintage“ štýle. Ráčte vstúpiť...

Mini chodba hneď za dverami predeľuje interiér kaviarne na ľavú, fajčiarsku zónu, a pravú, nefajčiarsku, s barom. Steny zdobené mapami Írska, historickými udalosťami dejín tejto krajiny a fotografie, približujúce obraz ozajstného Dublinu. To všetko na stenách obložených lakovaným drevom. Rovnako nábytok je kombináciou tmavého, lakovaného dreva a vkusného čalúnenia. Malé stoly pre dvojice, štvorice i veľké a pohodlné kreslá a sedačky pre skupiny. Obe časti sú takmer rovnaké, doplnené detailami, ako napríklad knihami o whisky, káve a podobne.


Barová časť je útla a vrastená do celkového štýlu kaviarne. V pozadí dominujú police plné výberového alkoholu, v prednej časti barový pult, podporovaný barovými stoličkami.

Akonáhle sa za vami zatvoria dvere a Vy usadnete do pohodlných kresiel, atmosféra Dublinu Vás môže (ak jej to dovolíte) veľmi rýchlo preniesť na skalisté pobrežia Írska. Dizajn Dublin Cafe si svojimi tematickými zásadami zasluhuje plný počet bodov.

PERSONÁL * 10/10

Dobrú kaviareň netvorí len dobrá káva a prostredie, ale hlavne spokojnosť ľudí za oboma stranami baru. Podobnými slovami vyzdvihol postavenie personálu a zákazníkov Martin Hudák v nedávnom rozhovore pre portál ciernakava.com. Práve Martin Hudák (okrem iného aj spoluzakladateľ známeho piva Ginger Mania) zaznačil svojimi opakovanými úspechmi v baristických súťažiach na medzinárodnej úrovni Slovensko na kávovú mapu sveta a z Prešova urobil vyhľadávanú destináciu priaznivcov „tekutého zlata“ v okolí.

Dublin Cafe dbá na kvalitu svojho tímu po každej stránke. Majiteľ, Tomáš Callo, necháva obrovský priestor svojim zamestnancom na osobný rozvoj. Tí to jemu, aj zákazníkom, oplácajú reprezentáciou Slovenskej gurmánskej scény.

Personál v Dublin Cafe tvoria profesionáli a milí ľudia v jednom – zladení jednotne a dobre vyzerajúci, s informáciami o tom, čo robia i zanietením pre to, čo robia.

BAROVÉ MENU * 10/10

Takmer stovka miešanej (blended), ale aj jednosladovej (sigle-malt) whisk(e)y z Ameriky, Kanady, Japonska, Írska a samozrejme Škótska; prémiové rumy z Južnej Ameriky; likéry, ovocné destiláty; sherry, portské alebo tradičnejšie vína; pivo Slovenské, no i z Nemecka alebo Írska; kvalitná káva podľa chuti každého zákazníka, doplnená o dennú ponuku špeciálnych odrôd výberovej kávy; k tomu miešané drinky od talentovaných barmanov, ktorí sú v mixibilite nápojov na špici a mnoho iného.


Dôležitosť etikety stolovania si uvedomíte až v Dublin Cafe. Rôznorodosť nápojového príslušenstva necháva vyniknúť špecifickosti každého nápoja. Kde už len dostanete jednosladovú whisky v degustačnom pohári, namiesto v klasickom tumbléry s poriadnou porciou ľadu?

V Dubline musíte zabudnúť na presso, piccolo aj turka! Tu dostanete len významovo správne espresso, espresso doppio alebo espresso lungo. Samotní kávoví majstri v Dublin Cafe zákazníkov neopravujú, ak sú terminologicky nekorektní, namiesto toho pri servírovaní kávy prednesú správny názov nápoja a tešia sa, ak nabudúce vyslovíte objednávku správne.
Svoju pozornosť si zaslúži i samotný dizajn nápojového lístka. Jednoduchý, konzervatívny štýl s prehľadnými položkami. Na začiatku nápojového lístka vás prekvapí netradičný príbeh, na konci byrokratický bonus s údajmi o množstve kávy, cenách a podobne.

CELKOVÝ DOJEM * 10/10

Celkový dojem sa vyšplhal veľmi vysoko. Nie nadarmo sa o Prešove hovorí, ako o meste kávy na Slovensku. Za to vo veľkej miere môže práve Dublin Café. Kúsok Britských ostrovov, ktorý dostanete v „našom Dubline“, poteší natoľko, že sa tam budete chcieť vracať často, ba až pravidelne.


Táto kaviareň je sofistikovaná a vyladená do najmenších detailov. Kaviareň láka svojou atmosférou, skvelými nápojmi, pravidelnými ochutnávkami a rôznymi udalosťami s tematickým zacielením.

Pre © Televíziu Mediálka s láskou napísal Pavol Kušnír

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pomôžte nám rozšíriť hodnotu príspevku a slobodne vyjadrite svoj názor v diskusii :-)