7. 10. 2013

Filmový festival POCITY v PO City

Tento štvrtok, desiateho októbra, sa v Prešove začína v poradí štvrtý ročník filmového festivalu POCITY. Prečítajte si zaujímavý rozhovor s Ninou Šilanovou, ktorý vás na návštevu festivalu naladí.

Aký je cieľ filmového festivalu, čo chce divákom priblížiť?
Cieľom filmového festivalu POCITY FILM 2013 je priniesť divákom filmy, ktoré sa do bežnej distribúcie nedostávajú. Priniesť do Prešova tradíciu filmového festivalu a spojiť ľudí, pre ktorých je film neoddeliteľnou súčasťou ich života. Kvalitné filmy si zaslúžia, aby ich diváci spoznali.

Sú POCITY žánrovo vymedzené?
Na festivale premietneme hrané, animované, ale aj dokumentárne snímky a ponúkneme žánrovo rozmanité tituly. Tento rok sme pripravili niekoľko sekcií: Hudobné pocity, kde budeme prezentovať filmy o zaujímavých hudobníkoch (Časozber Andreja Šebana či vynikajúci film Pátranie po Sugar Manovi), sekcia Naši susedia, v ktorej predstavíme krátkometrážne filmy z Poľska a Českej republiky, Slovenská žatva bude patriť novým úspešným slovenským filmom (Zázrak, Zamatoví teroristi, Odchod na korze – film po filme), sekcia Svetové pocity prináša aktuálne filmy európskej kinematografie a naša najobľúbenejšia sekcia, Kultové pocity, sa snaží divákov nenásilnou formou prostredníctvom skvelých filmov vzdelávať a priblížiť im archívne snímky, ktoré patria do zlatého fondu svetovej kinematografie.

Mapa festivalu

Čo vás inšpirovalo pri výbere filmov na tento rok?
Inšpirovala ma rozmanitá ponuka filmov, ktoré sa v minulom či tomto roku dostali do distribúcie a nebolo možné ich u nás vidieť, alebo boli premietané len veľmi málo. Na festivale budeme mať aj niekoľko premiér filmov, ktoré zožali úspech na zahraničných filmových festivaloch. Napríklad film Pozícia dieťaťa získala cenu Zlatého medveďa a cenu FIPRESCI na MFF v Berlíne 2013, alebo film Čierna vdova venujúca sa palestínsko- izraelským vzťahom a fenoménu teroristických útokov. Zaujímavosťou je, že režisér tohto filmu Ziad Doueri začínal ako asistent kamery v Los Angeles a spolupodieľal sa na tvorbe filmov Quentina Tarantina v deväťdesiatych rokoch.

Aké boli ohlasy na predchádzajúce ročníky?
Vynikajúce! A to nás poháňa vpred. Minuloročné spojenie filmov a koncertov v Christianii malo u divákov úspech. Taktiež premietanie klasiky filmu Občan Kane bolo divácky veľmi atraktívne. Netradičnou formou sme priniesli na plátno nemý film Frigo na mašine, ktorý naživo sprevádzala kapela Květy. Tento rok máme pre divákov pripravené premietanie filmu Upír Nosferatu, ktoré bude sprevádzať prešovské zoskupenie Coco Cafe v zložení Peter Kočiš a Lukaš Kolivoška, ku ktorým sa pridala aj poľská speváčka a flautistka India Czajkowska.


Čo by ste odkázali študentom Prešovskej univerzity?
Veľmi sa tešíme na návštevu všetkých študentov, pre ktorých máme pripravené výhodne vstupné 7 eur na celý festival, pri kúpe permanentky. Veríme, že budete z kina odchádzať spokojní a zaručene o nič neprídete, skôr môžete získať iný pohľad na súčasný svet.

Presný progam festivalu nájdete na po-city.sk

Pre Televíziu Mediálka vyrobil Roman Kazimír

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pomôžte nám rozšíriť hodnotu príspevku a slobodne vyjadrite svoj názor v diskusii :-)